Makhmud Muradov vzpomíná na drsné začátky: Neměl jsem ani na jídlo, dnes bojuji o vrchol

Makhmud Muradov je dnes považován za jednoho z nejúspěšnějších uzbeckých MMA bojovníků, ale cesta na vrchol pro něho nebyla vůbec jednoduchá. Přestože dnes reprezentuje svůj národ v UFC a buduje vlastní MMA organizaci v Uzbekistánu, jeho začátky byly plné tvrdé dřiny a nedostatku. V sobotu 21. září se opět představí v Oktagonu, ale než si získal slávu a respekt, musel překonat mnoho překážek.

Makhmud Muradov vzpomíná na drsné začátky: Neměl jsem ani na jídlo, dnes bojuji o vrchol

Muradov vzpomíná na dobu, kdy neměl peníze na jídlo ani na zaplacení nájmu. „Neměl jsem co jíst, kde bydlet, čím zaplatit nájem,“ říká v dokumentu z produkce Oktagonu o svých prvních letech v Praze, kde se pokoušel prorazit. Přesto si slíbil, že se stane úspěšným bojovníkem a urve si svůj podíl v MMA světě.

Jeho cesta začala pod vedením Petra Knížete, kterého zaujal během své první návštěvy v tělocvičně. „Mach“ přežil úvodní tvrdý trénink od „Monstra“ a získal jeho respekt. Kníže po něm ani nechtěl platit za tréninky, protože věděl, že Muradov žádné peníze nemá. „Zaplať za vstup, mně platit nemusíš,“ řekl mu.

První zápasy přišly brzy, ale Muradov si soupeře nevybíral. Jeho hlavním cílem bylo vydělat peníze na jídlo a nájem. „Moje motivace byla mít aspoň peníze na jídlo a pomoct rodině,“ říká Muradov. V té době se příliš nezajímal o své soupeře, pouze se soustředil na vlastní výkon.

Muradov v dokumentu vzpomínal i na to, jak se musel vyhýbat recepci v penzionu, kde bydlel, protože neměl na zaplacení. „Neměl jsem peníze, tak jsem utíkal zadním oknem,“ přiznal.

Postupem času se ale karta obrátila. Muradov začal vyhrávat a v roce 2019 přestoupil do UFC, kde se zapsal do povědomí fanoušků MMA po celém světě. Po pěti letech mu organizace kvůli neaktivitě ukázala dveře, ale to už je Mach víceméně za vodou.