Imane Khelif podala žalobu na Muska i Rowlingovou: Jsem žena, oni mě veřejně poškodili

Alžírská boxerka Imane Khelif, která zazářila na Olympijských hrách v Paříži 2024, se stala terčem ostré mediální kampaně, kterou podle ní rozpoutaly některé slavné osobnosti, včetně Elona Muska a spisovatelky J. K. Rowling.

Imane Khelif podala žalobu na Muska i Rowlingovou: Jsem žena, oni mě veřejně poškodili

Khelif, o níž se rozšířily zvěsti, že má chromozomy XY a je tedy biologicky mužem, ve svém vyjádření pro kanál Canal+ otevřeně popsala, jak těžce zasáhly útoky nejen ji, ale i její rodinu. „Elon Musk byl jedním z těch, kteří proti mně zahájili kampaň. Zveřejnil video, které se rychle rozšířilo, a od té chvíle začala vřava,“ uvedla boxerka.

Na sociálních sítích se objevila řada komentářů, které zpochybňovaly její identitu, a dokonce šířily nenávistné a urážlivé poznámky o jejím původu a pohlaví.

Khelif se ohradila proti tomu, že Elon Musk a další osobnosti, včetně J. K. Rowlingové, zahájili kampaň, která měla sexistický a rasistický podtext. Její právník, Nabil Boudi, oznámil, že boxerka podala žalobu u Centra pro boj s online nenávistí na několik známých osobností, které veřejně protestovaly proti její účasti na olympiádě. V této žalobě jsou jmenováni Musk i Rowlingová, kteří se podle právníka dopustili "rasistických a sexistických" útoků.

Jedním z klíčových momentů v celé aféře bylo obvinění Mezinárodní boxerské asociace (IBA), která Imane Khelif diskvalifikovala z mistrovství světa žen kvůli údajné nezpůsobilosti pohlaví. Tato asociace však nikdy nepředložila důkazy o svých tvrzeních. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) Khelif umožnil pokračovat na olympijských hrách, což znovu rozdmýchalo spor.

Alžírská boxera na sociálních sítích i v médiích vystoupila s odhodlaností tuto situaci překonat. "Proč mě nenávidíte? Co jsem vám udělala?" ptala se veřejnosti, jelikož se cítí poškozena nefér útoky. Přesto dodává, že se z této zkušenosti poučila a v budoucnu bude ještě silnější. „Jako arabská muslimka přenechám svou záležitost Bohu,“ dodává s vírou, že pravda zvítězí.