Kincl varuje po faulu na Ďatelinku: Loket do zátylku může ukončit kariéru, přísnější tresty jsou nutné

Turnaj Oktagon 60 přinesl několik napínavých soubojů, ale také jeden kontroverzní moment, který vzbudil velkou pozornost v MMA komunitě. Jeden z pěti zápasů, které byly ukončeny před limitem, skončil bez výsledku kvůli zakázanému úderu loktem do zátylku. Tento incident se stal mezi Jamie Corderem a Milanem Ďatelinkou, přičemž Cordero zasažením nelegálního úderu vyřadil Ďatelinku a zápas byl ukončen. Zásah do zátylku je v MMA striktně zakázán kvůli jeho nebezpečnosti, a právě tento incident vzbudil obavy nejen u samotného Ďatelinky, ale i u dalších osobností české MMA scény.

Kincl varuje po faulu na Ďatelinku: Loket do zátylku může ukončit kariéru, přísnější tresty jsou nutné

Ďatelinka, který byl po zápase hospitalizován až do čtvrté hodiny ranní, podstoupil řadu testů, aby se vyloučily vážné zdravotní komplikace. Naštěstí žádné závažné následky nebyly zjištěny, a zápasník k situaci přistoupil sportovně. Na sociálních sítích se vyjádřil s tím, že jeho soupeř úder nezamýšlel jako úmyslný faul a že šlo spíše o nešťastnou situaci. "Mrzí mě, že jsme nedoručili zápas, jaký se od nás očekával," uvedl Milan a dodal, že se nyní plánuje více soustředit na rodinu.

Nicméně, ne všichni se k této situaci staví tak smířlivě. Jeden z předních českých zápasníků Patrik Kincl, který má dlouholeté zkušenosti v MMA, byl daleko kritičtější. V několika komentářích na sociálních sítích, stejně jako ve vlastním videu, otevřeně pranýřoval Corderovo chování. Připomněl, že to není poprvé, co tento bojovník nebezpečně fauloval. Již dříve totiž vyřadil Jakuba Bahníka podobně nebezpečným úderem, kdy mu vrazil kopanec do hlavy.

„Takový úder může Milanovi dost zkrátit kariéru,“ varoval Kincl a dodal, že Ďatelinka není typ bojovníka, který by se bezdůvodně válel po zemi. V souvislosti s tím zmínil, že během incidentu si všiml i možného třesu ruky, což podle něj naznačuje, že úder byl opravdu tvrdý a mohl mít vážné následky. „Jsou to věci, které mohou ukončovat nebo zkracovat kariéry zápasníků," zdůraznil šampion vládnoucí ve střední váze organizace OKTAGON MMA.

Podle Kincla by měly být podobné fauly přísněji trestány, a pokud zápasníci jako Cordero nejsou schopni dodržovat pravidla, měli by nést odpovídající následky. Navrhl, že by měl být Cordero diskvalifikován, pokud v budoucnu opět poruší pravidla. Tento incident znovu otevřel otázku bezpečnosti v MMA a důsledného dohledu rozhodčích nad dodržováním pravidel.