Skandál na Clash of the Stars 9: Gelnarová v centru kontroverze, fanoušci zvedali pravice. Le Sy reaguje

Devátý turnaj organizace Clash of the Stars, nesoucí podtitul Skandál, skutečně dostál svému názvu. V posledních týdnech před turnajem se totiž kolem několika zápasníků a jejich fanoušků objevilo množství kontroverzí a skandálů, které otřásly celou scénou.

Skandál na Clash of the Stars 9: Gelnarová v centru kontroverze, fanoušci zvedali pravice. Le Sy reaguje

Jednou z klíčových postav, která byla součástí těchto událostí, je zápasnice Hanka Gelnarová. Na svém Instagramu se dostala do povědomí širší veřejnosti, když zveřejnila video, na kterém zvedala pravici za doprovodu německé hudby. Gelnarová se bránila tím, že neví, co gesto znamená, což vyvolalo vlnu nevole a zesměšnění.

Gelnarová své chování vysvětlovala neznalostí významu tohoto symbolu, což ji ještě více uvrhlo do kritiky. Gesto zvednuté pravice je totiž obecně považováno za symbol nacismu a jeho neznalost je podle mnoha kritiků zarážející, Zejména vzhledem k tomu, že se jedná o základní vzdělání. Vysvětlení Gelnarové, že si neuvědomovala význam tohoto gesta, nezabránilo tomu, aby se stala terčem nejen kritiky, ale i různých vtipů a satirických poznámek.

Situace vygradovala během samotného turnaje, kdy fanoušci, kteří Hanku přišli podpořit v jejím titulovém zápase, zvedali pravice při jejím nástupu do ringu. Tento incident byl zachycen na videozáznamech a stal se dalším bodem k diskuzím o tom, jaký vliv mají události pořádané organizací Clash of the Stars na společnost. Kritici často poukazují na to, že podobné chování nejen negativně ovlivňuje vnímání MMA a bojových sportů, ale také šíří nevhodné vzory chování ve společnosti.

Reakce promotéra Tomáše Le Syho

K celé situaci se vyjádřil i Tomáš Le Sy, jeden z hlavních promotérů organizace. V rozhovoru pro kanál Willy Cao se snažil situaci vysvětlit a bagatelizovat. „Bylo tam pár nepěkných situací. Napadá mě třeba, že na tribunách bylo asi 10 lidí, kteří prostě, když nastupovala Hanka, tak zvedali pravici. To jsou prostě idioti úplní," řekl k situaci. Přitom ale zdůraznil, že se jednalo o ojedinělý incident, kterého se účastnilo pouze několik jedinců z desetitisícového davu. Podle něj tak tento problém nebyl pro turnaj zásadní.