Důchodce Tyson zpět do ringu? Saúdové plánují jeho střet s ruskou legendou MMA Emelianenkem

Sedmapadesátiletý Mike Tyson oficiálně ukončil kariéru už v roce 2005. Před čtyřmi roky se vrátil v jednorázovém comebacku. Vstoupí nyní podruhé do stejné řeky?     

Důchodce Tyson zpět do ringu? Saúdové plánují jeho střet s ruskou legendou MMA Emelianenkem

Mike Tyson údajně podle webu MMAPack plánuje návrat k boxu a chce se během zatím nespecifikovaného termínu v letošním roce utkat v Saúdské Arábii s ruskou ikonou MMA Fedorem Emelianenkem. Podle MMAPack mají jednání o zápase na Blízkém východě aktuálně právě probíhat s tím, že zápasníci se dohadují jak na termínu střetu, tak na pravidlech, podle kterých by zápas měl probíhat.. Pokud by zápas skutečně proběhl, přičemž sám MMAPack uvádí, že jednání mají být v úvodní fázi, Tyson by se vrátil do boje po čtyřech letech, kdy v rámci exhibice proti Royi Jonesovi Jr vyboxoval remízu, zatímco Emelianenko loni v únoru odešel do důchodu po prohře s Ryanem Baderem v zápase o titul šampiona Bellatoru v těžké váze.

Zároveň jsou nicméně tyto spekulace zajímavé ve smyslu, že přišly nedlouho poté, co Tyson ve svém podcastu "Hot Boxin" prohlásil, že už nikdy nemusí boxovat. Iron Mike zároveň údajně v minulosti odmítl možnosti zápasit s Jakem Paulem, který mu měl za zápas v rámci linie “Old School vers. New School” nabídnout 300 milionů dolarů. Ještě dříve, v roce 2020 se Tyson měl rovněž vyjádřit ve smyslu, že nemá zájem boxovat proti bojovníkům MMA. "MMA bude vždycky sledovanější než box, ale boxeři budou vždycky vydělávat víc peněz než bojovníci MMA. To je ošemetné. Nedává mi to žádný smysl," vyjádřil se Tyson, který ve svých sedmapadesáti letech podniká a řidí svou boxerskou propagační společnost Iron Mike Productions a plus Tyson Ranch zabývající se pěstováním konopí.

Naproti tomu Emelianenko byl v roce 2010 po prvním ukončení kariéry v MMA zvolen poslancem Belgorodské oblastní dumy. Pětiletý mandát vykonával jako poslanec za stranu Jednotné Rusko. Během své kariéry si získal pověst jedné z nejuznávanějších osobností smíšených bojových umění. Vzestup ruského bojovníka v těžké váze se vyznačoval jeho stoickým vystupováním a bezchybnou technikou boje. Mezinárodní uznání si v komunitě MMA získal na počátku roku 2000, zejména v rámci organizace Pride Fighting Championships, kde jeho dovednosti v judu a sambo na vysoké úrovni předznamenaly období dominance. Emelianenko zůstal téměř deset let neporažený a porazil legendy UFC, jako jsou Mirko Cro Cop, Antonio Rodrigo Nogueira a Mark Coleman, přičemž tři roky držel titul mistra těžké váhy organizace Pride.