MMA Mania: Vítězové a poražení UFC 295

Akce v Madison Square Garden je za námi, svět MMA má zjevně před sebou několik dní, kdy bude hodnotit, kdo ze zúčastněných nejvíce vylepšil či naopak ponížil svou pozici v ekosystému UFC. Tady je názor webu MMA Mania!  

MMA Mania: Vítězové a poražení UFC 295

Absolutní vítěz: Tom Aspinall

Britský bojovník se stal teprve třetím šampionem UFC ze své země a připojil se tak k Michaelu Bispingovi a Leonu Edwardsovi na tomto prestižním seznamu, když knokautoval Sergeje Pavloviče v pouhých 69 sekundách prvního kola. Stal se také vůbec prvním britským šampionem UFC v těžké váze. Aspinall si po splnění svého celoživotního bojového snu o zisku titulu v UFC zlepšil na 6-1 a má v záloze ještě větší zápas, když ho čeká vítěz titulového zápasu mezi šampionem divize Jonem Jonesem a jeho vyzyvatelem Stipe Miocicem, který by se měl uskutečnit někdy v roce 2024. Návdavkem je tady pak fakt, že Aspinall slaví vítězství jen rok poté, co si způsobil komplikované zranění kolena.

Těsně pod vrcholem: Alex Pereira

V pouhých jedenácti zápasech v MMA získal Pereira dva tituly UFC ve dvou různých divizích, když nyní získal pás knokautem Jiřího Procházky ve druhém kole hlavního zápasu večera. Ač se zastavení zápasu stalo terčem kritiky, protože podle mnohých bylo poněkud předčasné, zejména pro titulový zápas, Pereira nyní vládne divizi a to pouhých sedm měsíců poté, co přišel o titul ve střední váze, který získal Israel Adesanya. Pereirova hvězda stále září a on zjevně neplánuje v dohledné době zpomalit.

Čestné uznání: Diego Lopes 

Po svém debutu v UFC, kdy prohrál jednomyslným rozhodnutím s Movsarem Evloevem, dokázal svou formu otočit do opačného směru a vyhrál dva zápasy po sobě hned v prvním kole. Jeho poslední vítězství přišlo v neděli, kdy v New Yorku v prvním kole knokautoval Pata Sabatiniho. Byl to oslnivý výkon Brazilce, který si rychle získává pozornost fanoušků i budoucích soupeřů. Jeho technika je agresivní i zábavná přičemž Lopes má všechny předpoklady stát se potenciální hvězdou v pérové váze UFC. A protože hlavní kartu otevřel s velkou dominancí, může očekávat, že jeho akcie vyletí prudce vzhůru.

Největší poražený: Mackenzie Dern

V zápase proti Andrade se snažila zajistit si první dvojité vítězství po třech letech, když v květnu sundala Hill. Zápas vypadal z její perspektivy dobře, když předváděla svůj zlepšený úder. Proti Andrade to však nebylo nikde vidět. Ve skutečnosti byla její technika přímo příšerná. Mnoho jejích úderů bylo nedbalých, mimo cíl a upřímně řečeno vypadaly velmi amatérsky. A co hůř, stejně špatná byla i její obrana, protože při výměnách a přestávkách neustále držela bradu nahoře, což vedlo k tomu, že byla během zápasu čtyřikrát sražena k zemi. Nakonec se Andrade podařilo využít posledního knockdownu ve druhém kole a donutila rozhodčího následně ukončit zápas. Pro eso jiu-jitsu to byla brutální porážka, a protože od roku 2021 střídá výhry a prohry, její naděje na to, že se někdy dostane do boje o titul UFC, se stále více vzdalují.