Vazelína na obličeji? Pro bojovníky má tři účinky, na těle ale být nesmí

Než vstoupí bojovníci do oktagonu, musí projit klasickou rutinou, která zahrnuje i práci tzv. cutmana. Ten zápasníka před duelem natře vazelínou. K čemu slouží a kde být rozhodně nesmí?

Vazelína na obličeji? Pro bojovníky má tři účinky, na těle ale být nesmí

Nástupovka, kontrola od jednoho z komisařů a následně i od tzv. cutmana. Touto rutinou prochází před každým jedním duelem jakýkoliv bojovník, který nastoupí do oktagonu. 

Před vpuštěním do klece sleduje komisař ochranné prvky zápasníka, chránič zubů a také rukavice. Následně přijde cutman, který potře bojovníka vazelínou. Nevynechá tvář, obočí a nos. Tato rutina má hned trojí účinek.

Chrání "válečníky" před poraněním obličeje, minimalizuje otoky a také vytváří ochrannou bariéru na kůži. Díky vazelíně je kůže měkká a pružná, tudíž je vzhledem k nižšímu vysušení méně pravděpodobné, že se roztrhne, když dojde k zásahu.

Vazelína je také často aplikována na již vzniklou ránu, díky ní se rána nezhorší, pokud by bylo místo zasaženo ještě jednou. Právě ona tak často stojí za tím, že zápas může pokračovat i přesto, že má zápasník ošklivou a hlubokou ránu.

Být naopak nesmí nikdy na těle, něco podobného je proti pravidlům UFC i dalších organizací. Je také na rozhodčím, kolik má zápasník na svém obličeji vazelíny. Příliš mnoho tohoto univerzálního přípravku totiž může zabránit například submisi.