Kvůli dopingu přišel o status bantamové jedničky, teď zpytuje svědomí. Přijde druhá šance?

TJ Dillashaw býval kdysi nezpochybnitelnou jedničkou bantamové váhy, než se o něm provalilo, že užívá EPO. Tím už na jeho výhry nešlo pohlížet jako na férové.

Kvůli dopingu přišel o status bantamové jedničky, teď zpytuje svědomí. Přijde druhá šance?

Psal se tehdy leden roku 2019, když se TJ Dillashaw jako král bantamu vydal o kategorii níže, kde se rozhodl vyzvat dřívějšího vládce muší váhy Henryho Cejuda.

K překvapení všech tento zápas netrval ani jednu celou minutu. Cejudovi se povedlo trefit dobře mířený high kick, jenž doprovodila salva úderů a rozhodčí zápas ukončil na technické KO.

TJ namítal, bouřil se, že rozhodně v žádném nebezpečí nebyl, ale verdikt rozhodčího nelze vzít zpět. A stejně tak nelze vzít zpět ani to, co následovalo, když se objevily výsledky antidopingových testů.

Dillashaw byl pozitivně testován na Erythropoietin, jenž v těle zvyšuje tvorbu červených krvinek, což následně vede ke zvýšení fyzické výkonnosti. Takový Cody Garbrandt říkal, že na EPU Dillashaw ujíždí už řadu let, bývalý šampion se ale bránil, že se tak stalo pouze jednou jedinkrát – protože nebyl schopen splnit hmotnostní limit muší váhy. A dodnes toho hrozně lituje.

„Vzal jsem si lék na chudokrevnost zvaný Procrit, kde je hlavní složkou přípravku Erythropoietin (EPO). To pomáhá obnovovat krevní buňky,“ vypovídal TJ, jehož přestupek komise odměnila dvouletým zákazem činnosti.

„Udělal jsem chybu. Prodal jsem svou duši ďáblu. Nechtěl jsem se ráno probudit a trénovat. Musel jsem zhubnout větší váhu a nechtěl jsem chodit do posilovny, nechtěl jsem běhat a nechtěl jsem dělat to, co jsem musel udělat. Teď mě za to lidé odsuzují a já je plně chápu. Nechci, abyste si mysleli, že všechny mé úspěchy jsou výsledkem podvodu. Skutečně se to stalo jenom jednou jedinkrát,“ kál se.

„Chápu tu zlobu, která se teď na mě valí. Udělal jsem chybu a do konce života za ni budu pykat. Rád bych vás ale přesvědčil, že jsem svých úspěchů dosáhl čistě, proto teď dělám vše možné, abych se rychle zotavil, přehodnotil situaci a ještě se vrátil,“ navnadil v interview pro ESPN někdejší bantamový šampion, který si očividně vážně hraje s myšlenkou ohledně návratu z důchodu.