Mnoho MMA bojovníků neví, kdy přestat. Nepodceňujte to, zdraví je jen jedno, naléhá na kolegy legenda UFC

Stále více a více bojovníků neví, kdy mají ukončit kariéru, což se pak neblaze podepisuje na jejich zdravotním stavu.

Mnoho MMA bojovníků neví, kdy přestat. Nepodceňujte to, zdraví je jen jedno, naléhá na kolegy legenda UFC

Pro některé lidi je sport zkrátka vším, a proto je pro ně bolestné, pokud se s ním mají rozloučit. Zejména v bojových sportech je ovšem důležité, abyste věděli, kdy máte skončit. Jakýkoliv přílišný odklad zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří budete trpět ztrátami paměti, poruchami soustředění, Parkinsonovou chorobou a jinými dalšími onemocněními.

Protože tyto případy vskutku nejsou ojedinělé, apeluje i takový Georges St.Pierre na zápasníky, aby si pozorně hlídali svůj zdravotní stav a případný odchod do důchodu příliš neprodlužovali. „Lidé by si měli uvědomit, že zdraví mají pouze jedno. A pokud se k němu nechováme dobře, vrátí se nám to ve stáří. A někomu dokonce i mnohem dříve,“ upozornil.

„Mnoho bojovníků neví, kdy má se sportem seknout. Místo toho, aby si sami diktovali svůj osud, nechají sport, aby jej diktoval za ně. Jednoho dne je prostě zranění donutí se vším přestat, což je prostě špatně,“ poznamenal GSP v MMA hodince u novináře Ariela Helwaniho.

„Upřímně mě to mrzí, že si tohle lidé neuvědomují. Zdraví je to nejcennější, co máme. Je na čase, abyste se o něj začali více starat a věděli, kdy máte odejít do důchodu. Zejména v takto drsné hře byste neměli nic podceňovat,“ zněla rada muže, který svou profesionální kariéru ukončil v šestatřiceti letech. A to ještě před svým finálním fightem měl přesně čtyřletou pauzu. 

St.Pierre toto téma otevřel naprosto cíleně. Celý MMA svět nyní žije případem Tonyho Fergusona, který ještě před čtyřmi lety v UFC tahal sérii dvanácti výher v řadě. Pak ale přišel náhlý zlom, tato série se prolomila a už se nikdy neobnovila. Ve skutečnosti má teď Ferguson na kontě šest prohře v řadě a vůbec si nechce připustit, že na to už nemá. A tak se nechává mlátit a mlátit, čímž si ničí jak zdraví, tak i svou dřívější reputaci.