Kde tkví příčina Joshuova úpadku? Otec šampiona Furyho nabídl logické vysvětlení

Až do června roku 2019 pomalu nikdo nepochyboval o tom, že je Joshua nejlepší těžkou vahou světa. Jeden mexický tlouštík ale rázem vše změnil.

Kde tkví příčina Joshuova úpadku? Otec šampiona Furyho nabídl logické vysvětlení

Anthony Joshua zažívá výkonností úpadek, který se podepsal i na jeho dříve bezchybném skóre. Co v roce 2017 v londýnském Wembley přemohl veterána Wladimira Klitschka, začal údajně boxovat více opatrně, což mu přestalo svědčit.

Výraznější klopýtnutí přišlo v boji s mexickým „Destroyerem“ Andym Ruizem, který Joshuu poznamenal natolik, že kvůli tomu kompletně překopal svůj styl. Všiml si toho každý, kdo má rád box.

„Joshua měl dřív v sobě ten zápal a chuť po úspěchu. Pak se ale střetl s Klitschkem a rázem dostal strach. Jako kdyby v tom boji o něco přišel. Poznal tam něco, co ho vystrašilo, co se mu dostalo do hlavy a on se toho nemohl zbavit,“ poznamenal současný zápasnický analytik John Fury, otec slavného šampiona Gypsyho Kinga.

„AJ se v tom ohni od té doby nechtěl ocitnout znova. Mentálně je poznamenám. Můžete si toho všimnout na jeho řeči těla. Nežene se po ukončení, nerozumí si s trenéry. To je ten důvod, proč prohrál s Usykem poprvé, ale pak i podruhé. Ztratil sám sebe,“ odůvodnil John ve studiu talkSPORT.

Po těchto dvou prohrách si Anthony musel srovnat myšlenky, na nějaký čas zmizel mimo všechny televizní obrazovky a pak si poručil zápas s Jermaine Franklinem. Dle slov manažera Eddieho Hearna odmítl i velký britský souboj s Tysonem Furym, jelikož ještě nechtěl nic riskovat.

Joshua Franklina naprosto rozemlel a ukázal, že v sobě ty zkušenosti stále ještě má. Nějaké sebevědomí je zpátky, a tak si bývalý nesporný šampion záhy na to domluvil duel s Dillianem „The Body Snatcher“ Whytem. Tento střet je specifický i proto, že jde o trilogii. AJ prohrál první zápas, který se uskutečnil ještě v amatérech. V roce 2015 už mezi profesionály svou porážku odčinil. Teď chce převážit misky vah na svou stranu.