White opět posunul laťku: KO ve fackování neukončí zápas. Je tohle ještě zábava?

„Whiteův vylepšovák.“ Tak se začalo říkat novince, která je právě k vidění v organizaci Power Slap, kde létají facky jedna radost. Pozoruhodné je, že ani evidentní KO nemusí souboj ukončit.

White opět posunul laťku: KO ve fackování neukončí zápas. Je tohle ještě zábava?

Dana White tvrdí, že je fackování mnohem bezpečnější než MMA zápasy, jenže pak vymyslel pravidlo, která vám dovolí pokračovat, i když máte mozek na kaši.

Žádné uhýbání, prostě jen odvaha přijmout ránu a s trochou štěstí ji vydržet. Asi tak nějak by se daly shrnout zásadní rysy nové fackovací soutěže, kterou šéf UFC v současné chvíli rozjíždí a která se napříč veřejností těší velké oblibě. Otázkou pouze je, zdali tu soutěž nesledují lidé jen proto, že se diví naprosté absurditě všech soubojů.

„Teď to možná někdo kritizuje, ovšem za rok nebo dva to budou všichni milovat!“ věří Dana White, který cítí, že právě soutěže ve fackování mají v lidech vyvolat tu patřičnou dávku vzrušení, kterou vyhledávají.

„Výhodou“ je, že to může dělat prakticky kdokoliv. Pokud budete vybráni, postavíte se proti soupeři, hod mincí rozhodne o tom, kdo začne, a můžete se hrdě fackovat. Cílem je čistým úderem otevřené dlaně ruky donutit toho druhého se vzdát anebo mu znemožnit pokračovat.  

Jelikož je Dana White rozený showman, rozhodl se své turnaje ještě trochu okořenit. Poté, co dostal od Nevadské atletické komise povolení, zveřejnil pravidla, která oproti podobným typů soutěží po celém světě čítají jednu zásadní změnu. Zápasník, který dostane viditelné KO, bude stále moct pokračovat.

Pravidla „Power slap competetion“ jasně říkají: pokud rozhodčí oznámí ukončení/KO, zapne se minutová časomíra. Během této doby máte čas se vzkřísit. Pokud to zvládnete, vracíte se do hry a můžete vlepit facku soupeři. Kdo by měl odvahu pokračovat i přes viditelný otřes mozku, že se mu budou podlamovat nohy, toho samozřejmě zastaví lékař.

Toto pravidlo je stále v testování, ale zdá se, že se čím dál více začíná ujímat, že z něho už nesejde. A to dost lidí, zejména lékařů, děsí.

„Je to show, kterou lidé milují, jinak bychom neměli tak vysoká čísla,“ těšilo Danu Whitea na poslední tiskové konferenci. „A že to je nebezpečné? V MMA zápase schytáte desítky, někdy i stovky úderů. Tady se od vás vyžaduje vydržet tři facky. Máme tu navíc tým profesionálních lékařů, kteří nedovolí, aby došlo k nějakému neštěstí,“ ujišťoval.