Klíč k úspěchu nevězí v technice, ale někde úplně jinde, poučuje legendární šampion

Georges St.Pierre se rozhodl prodat své bohaté zkušenosti začínajícím talentům. Chcete být stejně dobří jako on? Pilujte nejen své fyzické dovednosti, ale i ty mentální. 

Klíč k úspěchu nevězí v technice, ale někde úplně jinde, poučuje legendární šampion

Všeobecně platí, že na šampiony je vždy upínána největší pozornost. Tak tomu je zejména v UFC, které má největší základnu fanoušků. Každý mistr divize je neustále vystavován vnějšímu tlaku. Nejen fanoušci, ale i media mají od jednotlivých mistrů divize vysoká očekávání. I když třeba vyhrajete, ale nepředvedete oku lahodící výkon, ihned si na vás smlsnou. A kdo čte kritiku, tomu se tato slova snadno zaryjí do podvědomí.

To je údajně ten důvod, proč Amanda Nunes prohrála s Juliannou Penou. Vnější tlak se jí dostal do hlavy a místo toho, aby se držela své taktiky, chtěla fanouškům doručit ukončení. Všechny síly tak nechala v prvním kole, kompletně se vyčerpala a pak nastavila soupeřce krk. Dalším příkladem nám je i Kamaru Usman, který potvrdil: „Místo, abych si minutu před koncem pohlídal výhru, jsem chtěl lidem doručit ukončení. V posledních vteřinách jsem se hnal za KO, až jsem nakonec sám jedno dostal…,“ popisoval, jaký je úděl šampionů.

Proto se tedy nabízí otázka. Má cenu za každou cenu lidem doručovat show, anebo je lepší hrát vše na jistotu, ale pak po zápase číst články a kritiku fanoušků, jakými jste „nudnými“ šampiony? Legendární Georges St.Pierre na to zná odpověď.

„Být šampionem v UFC je to nejtěžší povolání. Nikdo z vás si ani neumí představit, co to obnáší, pokud jste šampionem. Ta koruna je neuvěřitelně těžká. Každá výhra nakládá na vaše bedra větší zodpovědnost. Každý zápas je těžší a těžší, jelikož jste neustále vystavování vnějšímu tlaku. Media, fanoušci, všichni od vás očekávají ty nejlepší výkony. A pokud jen trochu polevíte, hned vám to dají spočítat,“ uveřejnil GSP ve vlastním podcastu.

„Šampioni musí být neuvěřitelně psychicky odolní, jelikož ten tlak je ohromně velký. V dnešní době internetu tomu tlaku čelíte na každém kroku. Neustále vás odchytávají novináři a ptají se na otázky, choulostivé otázky týkající se toho, co jste ve vašem posledním fightu udělali špatně. A vás to nutí přemýšlet. To břímě šampiona je strašně těžké a s každým zápasem roste. I když vyhrajete, kritika sílí, jelikož nikdy nevyhrajete podle představ publika. Vždy se dopustíte nějaké chybičky, něčeho, na co vás druzí upozorní… Proto se musíte naučit být odolní, mí přátelé. Každá výhra se počítá. Koneckonců je na soupeři, aby na vás našel recept,“ konstatoval GSP.

Nejčtenější z tématu