MMA je hodně o chytrosti, žádný blbec by to daleko nedotáhl, řekl šéf UFC a zkritizoval ostatní sporty

Smíšená bojová umění se těší stále větší oblibě a v rámci bojových odvětví sedí úplně na vrcholu. Obecně ale sportům stále vládne fotbal, který zase nemusí šéf UFC Dana White.

MMA je hodně o chytrosti, žádný blbec by to daleko nedotáhl, řekl šéf UFC a zkritizoval ostatní sporty

Loni na podzim nám započalo mistrovství světa a teď nám vrcholí finále evropských soutěží. Obojí je dobou, kdy se diváci přesouvají k televizním obrazovkám, aby sledovali utkání těch nejlepších.

Fotbal je zkrátka nejpopulárnějším sportem planety a jelikož má nejvíce fanoušků, tak ho pochopitelně chce dělat každý. A tady právě nastává podle Dany Whitea ten problém. Abyste se dneska uplatnili na velkém poli, nepotřebujete k tomu takové zkušenosti, jaké potřebujete k jiným sportům. Zejména pak k MMA, které se řadí o několik výkonnostních úrovní výše.

„Abych k vám byl upřímný, nemohu fotbal ustát. Dle mého názoru to je takový sport pro malé děti, jelikož se mu může věnovat naprosto každý. Nepotřebujete k tomu žádné zkušenosti ani žádný talent. Všechny ostatní sporty vyžadují nějaké základní znalosti, IQ, ale fotbal ne. Jinými slovy je to sport pro idioty, čímž se samozřejmě nechci nikoho dotknout. Dělejte si, co milujete,“ rozpovídal se White pro MMA Arenu.

„Existuje spousta důvodů, proč malé tříleté děti mohou hrát fotbal. Prostě jen běžíte a kopete do míče. Zejména v Brazílii se tento můj názor setkává s kritikou, že prý jde o náročnou věc… Tak se ptám: ‚Jak náročnou?‘ Protože je vaším cílem střelit míč do prašivé velké branky? To není žádné umění. Ba naopak se divím, pokud se do té branky trefíte pouze třikrát za zápas, když je tak velká,“ dal šéf UFC volný průchod svým emocím.

„MMA je jedním z nejvíce náročných sportů, to nemůže dělat žádný blbec. Abyste ukončili soupeře, k tomu musíte hodně myslet, umět nakombinovat různé bojové styly. MMA je zkouškou dospělosti a divili byste se, občas to jsou hodně slušné šachy," završil vrchní boss z UFC.