Uznání od divizního rivala! Proč je Khabib nejlepší lehká váha ze všech?

Ještě předtím, než ruský Orel Khabib Nurmagomedov pověsil rukavice na hřebík, čelil v rámci lehké váhy všem elitním soupeřům, jakým jen čelit šlo. Se všemi si poradil, a to včetně takového Dustina Poiriera, který se nyní přihlásil o slovo.

Uznání od divizního rivala! Proč je Khabib nejlepší lehká váha ze všech?

V zápasnickém rekordu ruského Orla se nachází jak Conor McGregor, tak i Dustin Poirier či Justin Gaethje. Zejména druhý jmenovaný se však z tohoto elitního trojlístku momentálně jeví jako papírově nejsilnější soupeř a i toho nepotkal o moc jinačí osud, když mu měl Nurmagomedov čelit.

Všichni máme Khabiba zafixovaného jako elitního wrestlera, grapplera či sambo bojovníka, ovšem on je vynikájící i v té fyzické stránce. V boji ho nikdo nedokáže unavit a takticky je nadmíru dobře připravený. To jsou zásadní důvody, díky nimž je výjimečným a rozdílovým.

„Vzpomínám si, když jsem s Khabibem bojoval. Už před bojem jsem očekával, že bude dobrý, ale on ve skutečnosti všechna má očekávání naživo ještě předčil,“ ujal se slova Poirier, jenž žasl nad dovednostmi dnes už vysloužilého šampiona.

„Ne že by byl nějaký extra silný… Vesměs totiž nikdo z lehké váhy není extra silný… Ale je to tím, že vždy ví, kde má stát, kde tlačit a kde se pohybovat. Jeho pozičnost, když nad vámi má kontrolu, je prostě neuvěřitelná,“ přibližoval.

„Khabib vždy věděl, kde je těžiště mého těla, takže se tam přesunul, aby mi nedovolil se uvolnit. Jeho bojové IQ je v tomto ohledu strašně vysoké. Nemluvě o tom, že používá nohy úplně stejně jako své ruce, dokonale vás jimi dokáže svázat… Sakra, je prostě moc dobrý v tom, co dělá... Fakt moc dobrý,“ dodal Poirier v podcastu Punchin' In.

Nurmagomedov je nyní v důchodu, ale i tak ostatní lehké váhy po jeho odchodu klid nemají. Na královský trůn totiž usedl Islam Makhachev, který disponuje úplně stejným bojovým stylem. A co víc, Orel mu dělá trenéra.