Krpálek sahal na MS po zlatém hattricku, na cestě za triumfem jej ale zastavil Rus Adamjan

Nejúspěšnější český judista i přes veškeré zdravotní potíže odcestoval na mistrovství světa, na kterém sahal po senzaci. Vlastní fauly jej však připravily o zlatou medaili.

Krpálek sahal na MS po zlatém hattricku, na cestě za triumfem jej ale zastavil Rus Adamjan

Lukáše Krpálka již od počátku nového roku doprovázely samé zdravotní komplikace, které s mírnými přestávkami pokračovaly až doteď. Kupříkladu ještě během týdne dobíral český reprezentant antibiotika, a přesto se prakticky bez jakékoliv regulérní přípravy vydal na světový šampionát v Dauhá.

Všechny souboje byly vskutku náročné, ale v každém z nich Lukáš nakonec dokázal prodat své zkušenosti. Teprve až v šestém, tedy finálovém duelu, se na českého zástupce přestalo usmívat štěstí. Po vyrovnaném průběhu přišlo na řadu zlaté skóre, v němž se Krpálek dopustil v pořadí již třetího faulu, kvůli kterému byl v podstatě diskvalifikován. Ze zlata se tak radoval jeho soupeř Rus Arman Amadjan.

„Nedá se říct, že jsem z výsledku úplně nadšený,“ hlesl i navzdory stříbrnému úspěchu na pozápasové tiskové konferenci Krpálek. „Raději bych tam upadl a prohrál férovým způsobem, ale bohužel byl Adamjan hodně fyzicky zdatný a skvěle připravený,“ vzdával hold svému soupeři, který v roce 2019 vyhrál zlatou medaili z ME. 

Dobrou zprávou je, že se České republice přidaly další důležité body do koeficientu. I navzdory četnější účasti zůstává Lukáš Krpálek jediný, kdo patří mezi tu užší světovou špičku a umí eliminovat samotnou elitu. Koneckonců i nyní na MS sahal po zlatu a nedá se říct, že by ho nějaký z protivníků vyloženě přemohl vlastními zkušenostmi. Věříme tedy, že při dalším šampionátu se to znovu povede.